Zelfstandig ondernemer (bol)

Je eigen onderneming beginnen

aanpakken
commercieel
logisch nadenken
ondernemend
zelfstandig
Ondernemen binnen jouw vak? Met je mbo vakdiploma niveau 3 op zak kun je in één jaar geschoold ondernemer worden.
Play

Droom jij ervan om je eigen bedrijf te beginnen? Of ben je al gestart en wil je meer uit je bedrijf halen? En beschik jij over een vakdiploma niveau 3 of 4? Kies dan voor de opleiding Zelfstandig ondernemer.

Ondernemer worden in jouw vakgebied

Of je nu een vakdiploma uiterlijke verzorging, vakdiploma sport, vakdiploma bouw of een vakdiploma in de creatieve sector hebt, deze opleiding is geschikt voor elke vakman met een passie voor ondernemen.

Bedrijf starten en verbeteren

Tijdens het studiejaar wordt er op school veel aandacht besteed aan het ontwikkelen van de kwaliteiten die je nodig hebt als ondernemer; je persoonlijk ondernemerschap. Ook de commerciële en financiële kant van ondernemerschap komen aan bod. Je verwerkt dit in het ondernemingsplan dat je aan het einde van het jaar presenteert.

Ondernemen is lef hebben

Je kunt goed zelfstandig denken en werken. Je bent sociaal sterk, commercieel en innovatief. Natuurlijk ben je enorm gedreven om van jouw onderneming een succes te maken. Je denkt altijd een aantal stappen vooruit, durft risico's te nemen en neemt ook de verantwoordelijkheid voor je eigen beslissingen. Je moet dus durven, maar dan ben je wel eigen baas!

Geschoold ondernemer in 1 jaar

De opleiding duurt één jaar. Je kunt de opleiding ook volgen in de bbl-variant waarbij je studeert naast je werk.

Ready for Business

Vragen

Je leert te ondernemen in jouw vakgebied. Kappers, verpleegkundigen, ICT’ers, koks, stukadoors: ondernemende vakmensen uit alle sectoren zijn welkom! Je hoeft nog geen eigen onderneming te hebben maar al wel een duidelijk idee hebben waarin je wilt ondernemen. Als je al wel een eigen onderneming hebt, kun je deze in het studiejaar verder ontwikkelen.

Je volgt lessen op school en loopt gedurende de opleiding stage.

 

In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding

Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.

Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 1.419 euro. Check DUO.nl voor mogelijke studiefinanciering.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Je kiest bij je studie één of meerdere keuzedelen om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. Lees meer over keuzedelen.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).

Deze specifieke informatie volgt.

Je wordt in één jaar opgeleid tot ondernemer in je eigen vakgebied. Om te worden toegelaten tot deze opleiding heb je minimaal nodig:

  • een vakdiploma op niveau 3.

Je wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst waar je de school leert kennen en we kijken of deze opleiding bij je past.

Het is belangrijk dat je weet waarvoor je deze opleiding gaat volgen. Daarom vragen we je een presentatie te geven tijdens het kennismakingsgesprek.

Presentatie:

  • Duur: 5 minuten.
  • Inhoud: je motivatie, eigenschappen die jou een goede ondernemer maken, wat voor soort onderneming zou je willen starten?
  • Vorm: pitch met visuele ondersteuning, vlog of film. Neem daarvoor je eigen posters, laptop of ander materiaal mee, als je dat nodig hebt.

Docenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docenten:

WhatsApp
Contactpersoon: Esther Behage
Docent Retail opleidingen: Frank Schönnagel

E-mail
Contactpersoon: Esther Behage
Docent Retail opleidingen: Frank Schönnagel

Instagram

Retailopleidingen bol, DM naar: @summaretailbol
Retailopleidingen bbl, DM naar: @summaretailbbl
Student Mei Ubels, DM naar: @mei.ubels

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

De opleiding zit vol voor schooljaar 2023-2024. Aanmelden is niet meer mogelijk. 
 

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze