Technisch specialist voertuigen (personenauto's) (bbl)

Werken met de allernieuwste geavanceerde technieken, jij bent de specialist

analyseren
communicatief - sociaal
klantvriendelijk
leidinggeven
technisch inzicht
Als technisch specialist is het stellen van een diagnose jouw specialiteit. Je gebruikt hierbij geavanceerde digitale testapparatuur, je kennis van computergestuurde systemen en de nieuwste techniek.
Play
Play
Play

Een vreemd geluid, een vage afwijking: storingen waarmee je collega’s geen raad weten, komen bij jou terecht. Het stellen van een diagnose is jouw specialiteit. Je gebruikt hierbij geavanceerde digitale testapparatuur, je kennis van computergestuurde systemen en de nieuwste techniek.

Een vreemd geluid, een vage afwijking: storingen waarmee je collega’s geen raad weten, komen bij jou terecht. Het stellen van een diagnose is jouw specialiteit. Je gebruikt hierbij geavanceerde digitale testapparatuur, je kennis van computergestuurde systemen en de nieuwste techniek.

De ontwikkelingen gaan razendsnel, maar jij houdt ze bij. Vaak wissel je technische informatie uit met externe specialisten en leveranciers. Informatie die je krijgt, breng je over op je collega’s op de werkvloer. Als dé specialist ben je onmisbaar in het bedrijf. De klant wil weten wat er nodig is en waar hij of zij voor betaalt.

Duidelijk communiceren, mondeling en via e-mail bijvoorbeeld, is daarom belangrijk. Ook dit leer je tijdens de opleiding. Je staat je mannetje in de werkplaats. Je houdt je aan de milieu- en veiligheidseisen, je plant en je houdt de kosten in de gaten. Een topfunctie in de autotechniek als je van een uitdaging houdt!

De volledige opleiding tot technisch specialist duurt formeel 4 jaar. Wij bieden alleen de 2 laatste leerjaren aan voor studenten die al de benodigde vakkennis hebben.

Vragen

Als technisch specialist personenauto's kun je bijvoorbeeld aan de slag bij een garage voor personenwagens of in de garage van een bedrijf dat eigen voertuigen heeft. Je kunt ook doorstromen naar een opleiding in de autotechniek op hbo-niveau.

Je werkt 4 dagen per week bij een leerbedrijf en gaat 1 dag per week naar school in het praktijkcentrum.

 

In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding

Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.

Het wettelijk vastgestelde cursusgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 715euro.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Je kiest bij je studie één of meerdere keuzedelen om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. Lees meer over keuzedelen.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).

Om te worden toegelaten tot deze opleiding heb je nodig:

  • mbo-diploma niveau 3 Eerste Autotechnicus of Eerste bedrijfsautotechnicus, of;
  • BSO 7e leerjaar (opleiding in België).

Als je voldoet aan deze vooropleidingseisen, heb je al veel kennis van het vak. Je krijgt daarom vrijstelling voor het eerste en tweede leerjaar. Je start in het derde leerjaar van de opleiding en kunt deze in twee jaar afronden.

Werk

Tijdens een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst kijken we of deze opleiding bij je past. Om deze opleiding te kunnen volgen, moet je werken bij een erkend leerbedrijf. Werk je niet bij zo’n bedrijf, dan bieden we je hulp bij het vinden van een geschikte leerwerkplek. Je gaat zelf op zoek.

Kijk voor een overzicht van erkende leerbedrijven en meer informatie over de arbeidsmarkt, stages en beroepen op www.s-bb.nl.

Docenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan een van onze docenten:

WhatsApp
docent Paul Maas

E-mail
docent Paul Maas

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Blijf op de hoogte

NIEUWS OVER DEZE OPLEIDING

Het laatste nieuws over misschien wel jouw nieuwe opleiding lees je hier.

Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze