Middenkaderfunctionaris bouw - Bouwkunde (bol)

Een goede voorbereiding is het halve werk

goed met cijfers
nauwkeurig
plannen - organiseren
technisch inzicht
zelfstandig
Werken binnen de architectuur, de makelaarswereld of de bouwwereld? Met de opleiding Bouwkunde leg je het fundament voor een stevige carrière.
Play
Play
Play

Tijdens de opleiding Middenkaderfunctionaris bouw - Bouwkunde ontwikkel jij je op basis van je eigen interesses. Veel van onze studenten komen in de volgende drie werkgebieden terecht:

Architectuur

Vormgeving en constructies passen bij jou, van het initiatief nemen tot het uitwerken van het definitieve ontwerp. Jij kiest de juiste materialen met hun kleuren en mogelijkheden en maakt digitale bouwtekeningen en maquettes. Dit alles kun je ontdekken en leren presenteren in deze opleiding.

Constructie & realisatie

Je bent de persoon die graag op de bouwlocatie organiseert en realiseert. Hierbij heb je oog voor de uitvoering, details, constructies, maatvoering, kwaliteit, veiligheid en milieu. Werkvoorbereiding, het maken van calculaties en inkoop van materialen leer je binnen de opleiding.

Commerciële bouwkunde

Je gaat aan de slag in de technische omgeving van een woningbouwvereniging of vastgoedbeheerder. Je maakt gebruikt van je bouwtechnische kennis om mensen te informeren bij bouwkundige ingrepen in hun woning. Vanuit de aannemerij en de vastgoedsector verzorg jij de kopersbegeleiding. Je leert plannen, organiseren, calculeren en adviseren tijdens de opleiding Bouwkunde.

Vragen

Als bouwkundige kun je gaan werken bij diverse bedrijven die zich bezig houden met de gebouwde omgeving. Deze bedrijven zijn vaak gespecialiseerd en actief bezig met het ontwerpen, constructief vormgeven, realiseren, onderhouden en beheren van gebouwen.

Je kunt aan het werk bij een architecten- of adviesbureau, constructeursbureau, aannemersbedrijf, makelaarskantoor, bouwbedrijf, projectontwikkelaar, woningbouwvereniging of bij de overheid. Daar word je bijvoorbeeld opzichter, technisch adviseur, calculator, kopers begeleider, werkvoorbereider, tekenaar of uitvoerder. Verder leren kan ook, bijvoorbeeld met de hbo-opleiding Bouwkunde. Buiten het bedrijfsleven zou je ook voor de overheid werkzaam kunnen zijn, bijvoorbeeld als medewerker bij de afdeling Bouwen en Wonen / bouw- en woningtoezicht.

De opleiding duurt vier jaar. Het eerste leerjaar ga je naar school, aan het einde van het eerste leerjaar ga je een periode stage lopen. In leerjaar 2 en 3 is er ook een stageperiode. In leerjaar vier ga je vier dagen stage lopen en een dag in de week naar school.

Je kunt zelf een stagebedrijf zoeken dat het beste past bij jouw interesses. Tijdens je studie kom je in contact met veel potentiële werkgevers in de regio die je verder kunnen helpen in je carrière.

 

In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van een opleiding lees je wat je in welke periode gaat doen, hoeveel tijd hier aan wordt besteed en een overzicht van de examens die afgenomen worden. Vind hier de OER van jouw opleiding

Zoek op crebonummer (zie het kader rechts op deze pagina) om de OER in te zien van het huidige schooljaar. Zo weet je ongeveer wat er van je verwacht wordt als je met de opleiding start. De OER voor het aankomende schooljaar is gereed in juli.

Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2024-2025 bedraagt 1.419 euro. Check DUO.nl voor mogelijke studiefinanciering.

Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl. Ieder jaar worden daar uiterlijk 1 juli alle schoolkosten bekendgemaakt voor het daarop volgende schooljaar. Voor het daadwerkelijk bestellen moet je inloggen met je Summa-account.

Laptop

Bij veel opleidingen kun je als student niet zonder computer. Kijk in het overzicht of dit voor jouw opleiding geldt en download de juiste specificaties.

Je kiest bij je studie één of meerdere keuzedelen om je te specialiseren of juist breder te worden opgeleid. Bijvoorbeeld ondernemen, leidinggeven, programmeren of een taal. Tijdens je opleiding krijg je meer informatie over de keuzedelen die jij kunt volgen. Je sluit elk keuzedeel af met een examen. Lees meer over keuzedelen.

Studie in cijfers geeft duidelijke informatie over deze opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Wil je meer weten over deze cijfers? Bekijk dan deze uitleg (pdf).

Om te worden toegelaten tot een niveau 4 middenkaderopleiding heb je nodig:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg of;
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo of;
  • diploma mbo niveau 2 of niveau 3. Wij gaan altijd met je in gesprek en adviseren je of je een goede kans hebt om de opleiding succesvol af te ronden.

Op deze pagina vind je de volledige wettelijke vooropleidingseisen voor een niveau 4 opleiding.

Het is belangrijk dat je vakken uit de sector Techniek in je pakket hebt gehad.

Je wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek of kennismakingsbijeenkomst waar je de school leert kennen en we kijken of deze opleiding bij je past.

Zit je in 4 of 5 havo, heb je een havo of vwo-diploma of kom je van het hbo? Dan kun je mogelijk instromen in het 2e of 3e leerjaar. Tijdens een persoonlijk gesprek bekijken we of je hiervoor in aanmerking komt en bepalen we de duur van je opleiding.

Docenten en studenten weten hoe het eraan toegaat op school. Stel je vragen gemakkelijk via onderstaande contactgegevens aan onze docenten en/of studenten:

WhatsApp
Voorlichter Petri Rademakers
Voorlichter Eveline Hommen

E-mail
Voorlichter Petri Rademakers
Voorlichter Eveline Hommen

Instagram
DM naar @summabouw

Ook is het mogelijk om een meeloopdag, rondleiding of open dag te bezoeken. Alle activiteiten vind je in onze agenda.

Je bent het brein achter bouwprojecten
Jos van Grinsven
oud-student Middenkaderfunctionaris bouw
Bekijk ook eens deze opleidingen

Maak kennis

Hulp nodig met het maken van jouw studiekeuze? Wij staan voor je klaar!

Twijfel je tussen opleidingen of weet je nog helemaal niet welke richting je op wil? Doe dan de studiekeuzest en ga in gesprek met onze studiekeuzeadviseurs. We helpen je graag op weg.

 

Doe de studiekeuzetest       Stel een vraag     

Summa College - Hulp bij studiekeuze